Granola

 

ovesné vločky 4 š (zde 1 š = 1,8 dcl)

hrozinky ½š

vlašské ořechy nasekané 2 PL

kokos strouhaný 2–3 PL

sezam pomletý 2 PL

med 1,5 PL

voda teplá ½š

jablková šťáva ½š

olej sezamový 2 PL

Všechny sypké komponenty smícháme a zalijeme tekutými suro­vinami. Směs promícháme a hněteme mezi prsty, aby se vločky dostatečně navlhčily. Vložíme na plech a pečeme při nízké teplo­tě (kolem 100 °C) za občasného zamíchání asi 30–45 minut.

Po upečení je granola zlatohnědá až slaběhnědá, křupavá. Zapečenou a dobře vysušenou granolu je možné skladovat. Po zalití teplým nebo vroucím sójovým mlékem misku s granolou přikryjeme a necháme stát 15 minut. Potom zdobíme ovocem. Granolu můžeme podávat i suchou nebo ji použít jako posýpku na obilné kaše.