Granola
ovesné vločky 4 š (zde 1 š = 1,8 dcl)
hrozinky ½š
vlašské ořechy nasekané 2 PL
kokos strouhaný 2–3 PL
sezam pomletý 2 PL
med 1,5 PL
voda teplá ½š
jablková šťáva ½š
olej sezamový 2 PL
Všechny sypké komponenty smícháme a zalijeme tekutými surovinami. Směs promícháme a hněteme mezi prsty, aby se vločky dostatečně navlhčily. Vložíme na plech a pečeme při nízké teplotě (kolem 100 °C) za občasného zamíchání asi 30–45 minut.
Po upečení je granola zlatohnědá až slaběhnědá, křupavá. Zapečenou a dobře vysušenou granolu je možné skladovat. Po zalití teplým nebo vroucím sójovým mlékem misku s granolou přikryjeme a necháme stát 15 minut. Potom zdobíme ovocem. Granolu můžeme podávat i suchou nebo ji použít jako posýpku na obilné kaše.