Hrozinkový pletený copánek
celozrnná mouka pšeničná jemně mletá 3 š
hladká mouka 2 š
sůl ¾čl
cukr 4 PL
Sypké produkty smícháme.
voda 1 š
hrozinky 1 š
olej 3 PL
voda ¾–1 š
nakynutý kvásek:
voda 1 š
sušené droždí 1 ¹⁄₃ čl
sůl špetka
cukr 1 čl
mouka 1 PL
Suroviny zlehka promícháme a necháme na teplém místě nakynout.
Hrozinky předem namočené ve vodě (i s vodou) přidáme spolu s ostatními surovinami k sypkým produktům a vše smícháme nejdřív lžící a potom prohněteme rukama. Těsto dobře vypracujeme a necháme nakynout.
Po nakynutí znovu prohněteme a těsto rozdělíme na 2 části (2 chlebánky). Každou část rozdělíme na tři stejné části, vyválíme na podélné prameny, na jednom konci je spojíme a splete me do copánku. Oba takto spletené copánky necháme na mírně vymaštěném plechu nakynout.
Pečeme asi 20 minut při 180 °C. Potom plech vytáhneme, povrch chlebánků potřeme cukrem rozpuštěným v trošce vody a pečeme dalších asi 15 minut.
Před pečením má těsto asi 1070 g, po upečení mají oba chlebánky asi 980 g.