Hrozinkový pletený copánek

 

celozrnná mouka pšeničná jemně mletá 3 š

hladká mouka 2 š

sůl ¾čl

cukr 4 PL

Sypké produkty smícháme.

voda 1 š

hrozinky 1 š

olej 3 PL

voda ¾–1 š

nakynutý kvásek: 

voda 1 š

sušené droždí 1 ¹⁄₃ čl

sůl špetka

cukr 1 čl

mouka 1 PL

Suroviny zlehka promícháme a necháme na teplém místě na­kynout.

Hrozinky předem namočené ve vodě (i s vodou) přidáme spolu s ostatními surovinami k sypkým produktům a vše smícháme nejdřív lžící a potom prohněteme rukama. Těsto dobře vypra­cujeme a necháme nakynout.

Po nakynutí znovu prohněteme a těsto rozdělíme na 2 části (2 chlebánky). Každou část rozdělíme na tři stejné části, vyválí­me na podélné prameny, na jednom konci je spojíme a splete­ me do copánku. Oba takto spletené copánky necháme na mírně vymaštěném plechu nakynout.

Pečeme asi 20 minut při 180 °C. Potom plech vytáhneme, povrch chlebánků potřeme cukrem rozpuštěným v trošce vody a pečeme dalších asi 15 minut.

Před pečením má těsto asi 1070 g, po upečení mají oba chle­bánky asi 980 g.