recepty

Sojové krupoto

  Sójové krupoto olej slunečnicový 2–3 pl, cibule 1 velká, solčanka 1–2 čl, sůl podle potřeby, kroupy ječné uvařené (viz recept) 4 š (1 š = 2 dl), sója uvařená doměkka 3 š, česnek 3–4 stroužky, petrželová nať čerstvá 2 pl, uzené tofu na posypání Na oleji osmažíme nakrájenou...
Celý článek

Dresink

  Dresink Okurkový: rozmixujeme 250 g tofu, 2 pl oleje, 1 pl jablečného octa a 1/2 čl soli. Přidáme jemně nastrouhanou okurku. Zlatý: rozmixujeme 250 g tofu, 5 pl oleje, 2 pl vinného octa, 1 čl sušené cibule, 1/2 čl soli. Přidáme jemně nakrájenou pažitku. - V San Francisku...
Celý článek

Bochánky

  Bochánky se semínky 250 g celozrnné mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 40 g slunečnicových semínek, 40 g sezamových semínek, 2 bílky, asi 180 ml sójového mléka, 2 polévkové lžíce medu nebo přírodního cukru Ze všech surovin zaděláme husté těsto. Množství mléka upravíme podle...
Celý článek

Jablkový koláč s ořechy

  Jablkový kynutý koláč s ořechy 350 g celozrnné pšeničné mouky, 50 g hladké sójové mouky plnotučné, 4 polévkové lžíce olivového oleje za studena lisovaného, 1 polévková lžíce medu, 250 ml vody nebo sójového mléka, 1/2 kostky droždí, 2 hrsti sekaných vlašských ořechů, asi 1 kg...
Celý článek

Slané tyčinky

  Slané tyčinky 500 g celozrnné pšeničné mouky, 150 g rostlinného tuku Provamel, asi 300 ml sodovky, sůl, semínka podle chuti na posypání (mák, lněné semínko nebo sezam bílý či černý) Z mouky, tuku, sodovky a soli vypracujeme těsto. Vyválíme placku, kterou nakrájíme na proužky...
Celý článek

Polentový knedlík

  Polentový knedlík Připravíme doma např. z polenty BIO nebo z kukuřičné krupice. V tomto případě však počítejte s delší dobou vaření a s nutností dolévat dle potřeby další vodu. V litru a půl osolené vody vaříme cca 375 g polenty BIO. Stačí opravdu vařit pár minut. Hustou...
Celý článek

Tofu s česnekem

  Tofu s česnekem 2 balení tofu natural (nebo česnekového), 1-2 paličky česneku, 1-2 lžíce sójové omáčky, majoránka, drcený kmín, celozrnná pšeničná mouka na obalení, panenský olivový olej na osmažení Tofu nakrájíme příčně po kratší straně na tenké plátky, pokapeme je...
Celý článek

Bábovka

  Hrníčková bábovka bez cholesterolu 1 hrnek (1/4 l) celozrnné mouky pšeničné, 1 hrnek mouky polohrubé, asi 2/3 hrnku nerafinovaného cukru, 1 hrnek sójového mléka, slabý 1/2 hrnek olivového oleje, 2 bílky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 vrchovatá lžíce karobu nebo 2 velké...
Celý článek

Jáhlový dort

  Jáhlový dort 320 g jáhel, 200 g rozinek, 1,5 l vody, 1 lžička olivového oleje na vymazání formy, 1 lžíce karobu, 8-10 broskví (nebo 1 broskvový kompot), 1 lžíce strouhaného kokosu Propláchnuté jáhly spolu s opranými rozinkami vaříme ve vodě asi hodinu, dokud se všechna...
Celý článek

Chleba

  Pečení chleba Výroba chleba může být docela složitá záležitost. Ne však natolik, aby mě od tak ušlechtilého úmyslu odradila. Několikrát se mi stalo, že se mi chléb nepodařil a nebyl jedlý - z různých důvodů: Nevykynutí kvásku (staré droždí, studená nebo horká voda),...
Celý článek